paidotopos

Παιδότοπος

Τον δικό τους χώρο θα έχουν, όπως και κάθε χρόνο, στο Φεστιβάλ τα παιδιά, όπου θα μπορέσουν να απασχοληθούν δημιουργικά και να περάσουν όμορφες στιγμές μέσα στο τριήμερο των εκδηλώσεων. Θα έχουν ακόμα την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πολλές μορφές τέχνης, να παρακολουθήσουν μεταξύ άλλων παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθεάτρου και Καραγκιόζη. Το πρόγραμμα και όλες τις δραστηριότητες του Παιδότοπου επιμελείται ομάδα της ΚΝΕ από φοιτητές Παιδαγωγικών Σχολών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Παιδότοπου:

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη

18.00 - 19.30: Καλλιτεχνικό εργαστήρι. Τα παιδιά θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα μέσα από πρωτότυπες χειροτεχνίες και θα κάνουν κατασκευές για το περιβάλλον.

19.30 - 20.30: Αθλοπαιδιές. Ομαδικά παιχνίδια και ομαδική δραστηριότητα για τη δημιουργία κολάζ, με θέμα «Η Γη μας».

20.30 - 21.30: «Ο Ψαροτρομάρας», παράσταση κουκλοθεάτρου από τον θίασο ΚΟΥ - ΚΛΟ Θέατρο Κρήτης, με την τεχνική blacklight. Οι κούκλες του θιάσου είναι χειροποίητες και υπερμεγέθεις. Κατασκευασμένες με ιδιαίτερες τεχνοτροπίες και πολύ φαντασία!

Ένα έργο που μιλά με τρυφερότητα για την αλληλεγγύη, την ανάγκη προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ψαροχώρα, γιατί ο Ψαροτρομάρας ετοιμάζεται να χτίσει εκεί το καινούργιο του παλάτι, διώχνοντας τα ψαράκια από τον τόπο τους. Θα μπορέσουν τα ψάρια μαζί με την φίλη τους τη Γοργόνα να σταματήσουν τα επεκτατικά του σχέδια και να τον... ψαρέψουν;

Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη

18.00 - 19.30: Καλλιτεχνικό εργαστήρι. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία με απλά υλικά να φτιάξουν φθινοπωρινές χειροτεχνίες και κατασκευές.

19.30 - 20.30: «Ο Παράξενος Μουσικός», μια παράσταση βασισμένη στο παραμύθι των αδερφών Γκριμ από τους Τρομπετίνι.

Ένα όμορφο παραμύθι με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής χάλκινων πνευστών (τρομπέτες - τρομπόνια). Η ομάδα επιδιώκει μέσα από τις διασκευές γνωστών παραμυθιών, να τονίσει στα παιδιά το σημείο της συμμετοχής και της δράσης από τα ίδια, να καλλιεργείται η αμφισβήτηση για την δεδομένη έκβαση της ιστορίας αλλά και το μεγαλείο της ανθρώπινης παρέμβασης που δημιουργεί και οδηγεί σε νέους δρόμους.

Ο Παράξενος Μουσικός εμφανίζεται στο Δάσος των Παιδιών και προσπαθεί να ξεγελάσει τα ζώα που συναντάει στο δρόμο του. Δεν υπολογίζει όμως ότι η Νεράιδα της Μουσικής και τα παιδιά... θα του χαλάσουν τα σχέδια.

20.30 - 21.30: «Τεχνοβάτες», παράσταση θεάτρου μαριονέτας με τον Χρήστο Τζίκα.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν μαριονέτες από διάφορα μέρη του κόσμου. Ενα φανταστικό ταξίδι από την Ανατολή στη Δύση, που περιλαμβάνει μουσικές, χορούς, μαγικά τεχνάσματα και οφθαλμαπάτες.

Σάββατο 21 Σεπτέμβρη

18.00 - 19.30: Καλλιτεχνικό εργαστήρι. Χειροτεχνίες και κατασκευές με θέμα ζωάκια του δάσους.

19.30 - 20.00: Θεατρικό παιχνίδι με θέμα: «Για μια καλύτερη ζωή, θέλω τη γη μου καθαρή».

21.30 - 22.30: Παράσταση καραγκιόζη: «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι», από το θέατρο σκιών του Θανάση Λιούνη.

Ένα λαϊκό παραμύθι... Ένα θηρίο έχει σταθεί μπροστά από μια πηγή. Για να αφήσει τον κόσμο να πάρει νερό, απαιτεί τη θυσία μιας νεαρής κοπέλας. Το επόμενο υποψήφιο θύμα είναι η κόρη του Βεζίρη. Όποιος καταφέρει και τη σώσει, θα την παντρευτεί. Πολλοί σπεύδουν, από κοντά και ο Καραγκιόζης...