festibal-ekthesi-6

«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!» το σύνθημα που διαπερνά τη φετινή κεντρική Έκθεση

«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!»

«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!». Με το σύνθημα αυτό και αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, η κεντρική έκθεση ανατρέχει σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Είτε ομαδικά -στις οργανωμένες επισκέψεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ- είτε κατά μόνας, πάντα με τη συμβολή των μελών της ΚΝΕ, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ ξεναγούνται από το απόγευμα στα ταμπλό της.

Πιάνοντας το νήμα από την εποχή και το έργο των Μαρξ και Ένγκελς, «γνωρίζουμε» τους προγόνους της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Την Α' Διεθνή και το «πνευματικό της τέκνο», την Παρισινή Κομμούνα. Τη Β' Διεθνή η εποχή της οποίας συνδέεται με τις πρώτες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες.

Πλούσιο είναι το υλικό που περιλαμβάνει το κομμάτι της έκθεσης που είναι αφιερωμένο στη Ρωσία: Ξεκινώντας από τα προεπαναστατικά χρόνια φτάνει στην ένοπλη εξέγερση του 1917, φωτίζει πλευρές της δράσης των μπολσεβίκων στις συνθήκες που δημιούργησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, της λειτουργίας των Σοβιέτ, στέκεται στα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και στον αντίκτυπο της Επανάστασης σε άλλες χώρες.

«Η Κομμουνιστική Διεθνής ιδρύθηκε στον απόηχο της νικηφόρας Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, σε συνθήκες ανόδου του επαναστατικού κινήματος στην Ευρώπη, καθώς και δράσης πρωτοπόρων εργατών σε όλο τον κόσμο κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην επαναστατημένη Ρωσία», επισημαίνει το ταμπλό που δίνει τη σκυτάλη στην παρουσίαση της Κομμουνιστικής Διεθνούς: Στα Συνέδρια και τα ντοκουμέντα τους, στην προσφορά της στους αγωνιζόμενους και καταπιεζόμενους λαούς, στην ώθηση που έδωσε στην ίδρυση Κομμουνιστικών Κομμάτων, μεταξύ των οποίων και το ΣΕΚΕ.

Φτάνοντας στα επόμενα ταμπλό, οι αφορμές για συζήτηση και προβληματισμό φουντώνουν: Σε αυτά παρουσιάζονται βασικά σημεία της διαπάλης που αναπτύχθηκε στους κόλπους της Διεθνούς και τα αντίστοιχα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτή. Στο τραπέζι της συζήτησης μπαίνουν ζητήματα όπως η ανάγκη για πάλη απέναντι στη γραμμή της σοσιαλδημοκρατίας, συμπεράσματα για την απαραίτητη σύνδεση της πάλης των κομμουνιστών απέναντι στο φασισμό με τον αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, πλευρές της πείρας από τη στάση των κομμουνιστών στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Στο κέντρο της έκθεσης, η μακέτα του «Πύργου» του Τάτλιν, που δημιουργήθηκε από ομάδα αρχιτεκτόνων και εκτέθηκε πριν από δυο χρόνια στο Φεστιβάλ, προσελκύει το ενδιαφέρον και φέτος. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του «Πύργου» αναπαριστά τη σπειροειδή εξέλιξη της κοινωνίας, την κίνησή της προς τα μπρος, ανεξάρτητα από τα προσωρινά πισωγυρίσματα, ενώ ο εμπνευστής του τον σχεδίασε ως μακέτα για την κατασκευή του κτιρίου που θα στέγαζε την έδρα της 3ης Διεθνούς.

Τα «βήματα» της περιήγησης συνοδεύει, στημένη σε ένα τρίπτυχο, η φράση του Λένιν «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, ο δρόμος χαράχτηκε». Μέχρι να φτάσουμε στο τελευταίο ταμπλό, εικόνες και λεζάντες από τις μέρες μας και την υπόμνηση πως η πάλη για το σοσιαλισμό στην κάθε χώρα αντιπροσωπεύει «το πιο σημαντικό διεθνιστικό καθήκον για την κάθε χώρα».

Και το νήμα του προλεταριακού διεθνισμού περνάει στο σήμερα, με το βλέμμα στο μέλλον, στη νέα γενιά των κομμουνιστών, αφού περιμετρικά την έκθεση «αγκαλιάζουν» φέτος τα περίπτερα των διεθνών αντιπροσωπειών των Κομμουνιστικών Νεολαίων στη Διεθνούπολη, εκεί όπου σε κάθε περίπτερο δεσπόζουν στιγμές από τη δράση των αντίστοιχων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων κατά τον 20ό αιώνα.

Στην έκθεση γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις ύστερα από συνεννόηση στο τηλέφωνο: 6977251806.