11ο Διήμερο της ΚΝΕ στη Γερμανία

O χώρος της κατασκήνωσης στην Ερφούρτη
O χώρος της κατασκήνωσης στην Ερφούρτη

Σε έναν υπέροχο καταπράσινο χώρο, 50 χλμ. δυτικά της Ερφούρτης πραγματοποιείται στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη το 11ο Διήμερο της ΚΝΕ στη Γερμανία. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ που ζουν στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, έχοντας εφόδιο τη μάχη που έδωσαν όλους τους προηγούμενους μήνες για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και τα σημαντικά αποτελέσματα που πέτυχαν, δίνουν τώρα το επόμενο ραντεβού τους.

Καλούν τους νέους που ζουν, σπουδάζουν και δουλεύουν στο εξωτερικό να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του Διημέρου, να προβληματιστούν και να συζητήσουν για την κοινωνία για την οποία παλεύουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό, για τις αντικειμενικές δυνατότητες και την ανάγκη που υπάρχει, αλλά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει αυτή πραγματικότητα.

Το φετινό Διήμερο θα πραγματοποιηθεί σε έδαφος που ανήκε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Συμπίπτει, μάλιστα, με τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της, αλλά και τα 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την ανατροπή του σοσιαλισμού. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πλευρές της ζωής στη ΓΛΔ να μάθουν, κόντρα στην παραχάραξη και τον αντικομμουνισμό, για τα σημαντικά επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη Γερμανία τον 20ό αιώνα.

Το πρόγραμμα του Διημέρου περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ (το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη το απόγευμα), συζητήσεις, αθλητικές δραστηριότητες, εκθέσεις και φυσικά ξεκούραση και διασκέδαση. Ξεχωρίζει η επίσκεψη και ξενάγηση στον ιστορικό χώρο του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Buchenwald, όπου κρατήθηκε και δολοφονήθηκε από τους ναζί ο ηγέτης του ΚΚ Γερμανίας, Ερνστ Τέλμαν.

Δηλώσεις συμμετοχής στο email: kne@kne.gr

Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη

 • Άφιξη στον χώρο της κατασκήνωσης
 • Στήσιμο σκηνών και ελεύθερος χρόνος
 • Ξεναγήσεις στις εκθέσεις για τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία
 • Μουσικό γλέντι

Σάββατο 14 Σεπτέμβρη

 • Ξεναγήσεις στις εκθέσεις για τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (όλη τη μέρα)
 • ΓΛΔ 1949-1989: Παρουσίαση - συζήτηση για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και για την επιχείρηση παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας
 • Μεσημεριανό στον χώρο της κατασκήνωσης
 • Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ
 • Ελεύθερος χρόνος
 • Πολιτική συγκέντρωση: Ομιλία από τον Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και χαιρετισμοί εκπροσώπων
 • Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων Νεολαίας από τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης
 • Μουσικό γλέντι

Κυριακή 15 Σεπτέμβρη

 • Πρωινό
 • Επίσκεψη και ξενάγηση στον ιστορικό χώρο του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Buchenwald
 • Αναχώρηση
 • Η ακριβής τοποθεσία του Διημέρου είναι η εξής: Pfadfinderranch Grünes Tal, Im Grund 13, 99894 Friedrichroda.

Συνεχίζεται το ταξίδι!

Το Διήμερο των Οργανώσεων Εξωτερικού αποτελεί εδώ και 11 χρόνια σταθμό στη δράση της ΚΝΕ στο εξωτερικό και χρόνο με το χρόνο αναβαθμίζεται, χάρη στη σκληρή εθελοντική δουλειά και με το μεράκι των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Γερμανία και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Είναι το Διήμερο που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2009 στη χιονισμένη Τρίερ, στο σπίτι του Καρλ Μαρξ, και από τότε αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες εργαζόμενους και νέους, Έλληνες και μη, που ζουν στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, και ταξίδεψε σε πολλές πόλεις, όπως το Βερολίνο, την Ερφούρτη, το Μόναχο, τη Δρέσδη και το Κρέφελντ.

Τίμησε με τις εκδηλώσεις του ηγέτες του διεθνούς επαναστατικού κινήματος όπως ο Καρλ Μαρξ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Ερνστ Τέλμαν και σημαντικές στιγμές της ταξικής πάλης στη Γερμανία, όπως η Επανάσταση του 1918 και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία.

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα Διήμερα ήταν αυτό που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο προς τιμήν του κομμουνιστή ηγέτη Νίκου Ζαχαριάδη, Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που βγήκε αλύγιστος από τα κολαστήρια του Νταχάου, όπως επίσης και το Διήμερο το 2016 που ήταν αφιερωμένο στα 70 χρόνια από την έναρξη της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ.