Το 1989 - 90 κορυφώνεται η κρίση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα με τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ένωση και τις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ευρώπης.
Η κρίση αυτή έχει αντίκτυπο και στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ, που αποτυπώνεται φυσικά και στο Φεστιβάλ.
Σε πρώτη φάση η κρίση στην ΚΝΕ εκδηλώθηκε με την προσπάθεια της πλειοψηφίας του Κεντρικού Συμβουλίου της να στρέψει την Οργάνωση εναντία στο Κόμμα. Η διάσπαση εκφράστηκε ανοιχτά στο 15ο Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στις 14 - 17 Σεπτέμβρη 1989 στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι.
Ακολούθησε η αποχώρηση αυτών των στελεχών από την ΚΝΕ και η προσπάθειά τους να σφετεριστούν τον τίτλο της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».
Στο 15ο Φεστιβάλ, στήθηκε ένα πολύ μεγάλο βιβλιοπωλείο σε συνεργασία με Συνδέσμους Εκδοτών. Τις δικές της εκδόσεις έκανε για το Φεστιβάλ και η ΚΝΕ, που αφορούσαν τα 200 χρόνια από τη Γαλλική Επανάσταση, τα υλικά των εκδηλώσεων που έκανε στη διάρκεια της χρονιάς για να τιμήσει το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου (ο οποίος μάλιστα συμμετείχε και σε μια από τις συζητήσεις του Φεστιβάλ) και η τρίτη έκδοση είχε τίτλο «Η εργατική νεολαία στην Ελλάδα σήμερα».
Ξεχώρισαν ακόμα η έκθεση γλυπτών που απλώνονταν σε όλο το χώρο του Φεστιβάλ, η έκθεση χαρακτικών του Τάσσου και της Βάσως Κατράκη, η επίδειξη καλλιτεχνικής γυμναστικής από την πρωταθλήτρια της ΕΣΣΔ Μαρίνα Κομπόροβα αλλά και το πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.