21o-scan-papathanasiou-2

1995:21ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή

14 - 17 Σεπτέμβρη 1995, Καισαριανή

Επέστρεψε στην Καισαριανή για να τιμηθούν τα 50 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη

Στο μαρτυρικό χώρο - θυσιαστήριο, στην Καισαριανή επέστρεψε για τέσσερις ημέρες (14 - 17 Σεπτέμβρη 1995) το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στην 21η του «στροφή» ώστε να τιμηθούν τα 50 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών. Το αφιέρωμα που ξεχώρισε από το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν αυτό στο Παγκόσμιο αντιφασιστικό και εργατικό τραγούδι.

Αυτό που τράβηξε περισσότερο τα βλέμματα των επισκεπτών του Φεστιβάλ ήταν οι φωτογραφίες από την τιτάνια προσπάθεια διάσωσης του ιστορικού και ανεκτίμητης αξίας, Αρχείου του ΚΚΕ, καθώς τις ημέρες εκείνες, συμπληρώνονταν 11 μήνες από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε την Αθήνα, αφήνοντας πίσω νεκρούς και τεράστιες ζημιές σε πολλές περιοχές, ανάμεσά τους και ζημιές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ. Στόχος του περιπτέρου που στήθηκε στο χώρο ήταν να αναδείξει τη δύναμη της συλλογικής και εθελοντικής δουλειάς, της προσφοράς των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που δούλεψαν για την αποκατάσταση των ζημιών στο κτήριο και για τη διάσωση του Αρχείου της ΚΕ.

Περίπτερα - σταθμοί του Φεστιβάλ αυτό της «Συνθήκης του Μάαστριχτ» (με τους επισκέπτες να μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους σε «κάρτα δημοψηφίσματος»), των 50 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη (με πλούσιο φωτογραφικό υλικό) αλλά και για τη «Συνθήκη του Σένγκεν».

Παράλληλα, σημαντικές ήταν οι συναυλίες του Λουκιανού Κηλαηδόνη, του Paul Rolland (του μεγάλου ρομαντικού Άγγλου καλλιτέχνη) αλλά και του Στέλιου Βαμβακάρη. Από τις πρώτες εμφανίσεις ήταν αυτές του Μίλτου Πασχαλίδη και των «Υπογείων Ρευμάτων».