3ofestival_2

1977:3ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή

15 - 18 Σεπτέμβρη 1977, Περιστέρι

Στο Άλσος Περιστερίου, ξεπερνώντας κυβερνητική απόπειρα παρεμπόδισης

«Το Φεστιβάλ θα γίνει στο Περιστέρι και θα γίνει γιατί είναι απαίτηση της νεολαίας και του λαού» σημείωνε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή προετοιμασίας του 3ου Φεστιβάλ απαντώντας στις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ να εμποδιστεί η διοργάνωση του Φεστιβάλ στο Άλσος Περιστερίου. Έτσι και έγινε! Στις 15 - 18 Σεπτέμβρη 1977 στο Άλσος Περιστερίου χτυπά η καρδιά της νεολαίας, στο 3ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»

Ο χώρος που έγινε το Φεστιβάλ ήταν εγκαταλελειμμένος στην τύχη του, σε τέτοιο βαθμό που οι κάτοικοι της περιοχής τον περιέγραφαν ως «μπαζότοπο» και «απέραντο βάλτο». «Ώσπου μια μέρα -έλεγε μια Περιστεριώτισσα- ήρθαν τα παιδιά και άρχισαν ασταμάτητα τη δουλειά». Μετά από μέρες σκληρής δουλειάς μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τη βοήθεια των κατοίκων, εκεί που ήταν τα σκουπίδια φυτεύτηκε γκαζόν, φτιάχτηκε γήπεδο, ο χώρος ολόκληρος μετατράπηκε σε άλσος!

Σ’ αυτό το Φεστιβάλ συμμετείχαν πάνω από 150 καλλιτέχνες. Σ' αυτό το Φεστιβάλ ο Γιάννης Ρίτσος απήγγειλε για πρώτη φορά το ποίημα που έγραψε για την ΚΝΕ «Τα παιδιά της ΚΝΕ». Αντιγράφουμε από τον «Ρ» της Τρίτης 20/9/1977: «Στιγμή απ' αυτές που δεν ξεχνιούνται, όταν τα μεγάφωνα ανήγγειλαν: "η τιμή σου, τιμή μας ποιητή", τιμή μας που είσαι δίπλα μας, μεγάλε ποιητή του λαού μας, Γιάννη Ρίτσο! Κι απλώθηκε ύστερα στα πλήθη μια σιωπή... Σιωπή γεμάτη αγάπη, σιωπή γεμάτη περηφάνια, μια σιωπή πού λεγε τόσα πολλά... Στάθηκε ακίνητος ο λαός ν' αφουγκραστεί την ανάσα και το μήνυμα του ποιητή του. Και το μέλλον ζωγραφίστηκε ανάγλυφο κι η ευθύνη για το χτίσιμό του φώλιασε στα μάτια των συντρόφων, όλων ετούτων των παιδιών που "φτάνουν από πολύ μακριά και τραβούν πολύ μακριά..."».

Άλλη σημαντική στιγμή του 3ου Φεστιβάλ ήταν η παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» από την «Ελληνική Λαϊκή Σκηνή» του Μάνου Κατράκη, με τον ίδιο τον Κατράκη στο ρόλο του Προμηθέα, «του Προμηθέα μάρτυρα, του κάθε μάρτυρα για τα συμφέροντα του λαού και του τόπου» («Ρ», 17/9/1977).

Ακόμα για πρώτη φορά στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή πραγματοποιείται “Αθλητικό Φεστιβάλ”, ενώ πληθαίνουν οι συμμετοχές ξένων αντιπροσωπειών που σε αυτό το Φεστιβάλ αγγίζουν τις 30. 

Τις μέρες του Φεστιβάλ, «έφυγε» από τη ζωή η Ρόζα Ιμβριώτη... Αντιγράφουμε, επίσης, από την πρώτη σελίδα του «Ρ» στις 20/9/1977: «Το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 1977, μια ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, έπαψε να χτυπά η καρδιά της μεγάλης λαϊκής αγωνίστριας και κομμουνίστριας Ρόζας Ιμβριώτη. Η είδηση του θανάτου αναγγέλθηκε στο 3ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή» και προκάλεσε βαθιά συγκίνηση στους εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας. Όρθιοι όλοι οι συγκεντρωμένοι τίμησαν τη μνήμη της σεμνής και αλύγιστης αγωνίστριας». 

Παρακάτω παρατίθενται φύλλα του «Ριζοσπάστη», ανάμεσά τους φύλλο του «Ρ» στις 20 Σεπτέμβρη 1977 με το ποίημα του Γ. Ρίτσου καθώς και γραπτή διαμαρτυρία του για την παρεμπόδιση των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στις 19 Αυγούστου 1977.