programma

2019:45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή

19-21 Σεπτέμβρη 2019, Ίλιον

Το μήνυμα ότι «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..." (Ν. Χικμέτ), τον Σοσιαλισμό», αντήχησε σε όλη την Ελλάδα μέσα από το ταξίδι του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και στο Πάρκο «Αντ. Τρίτση» στην Αθήνα.

 

Με ένα ξεχωριστό, συγκινητικό, βίντεο η ΚΝΕ τίμησε και αποχαιρέτησε στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έναν φίλο του Φεστιβάλ που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Στιγμές από εμφανίσεις του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σε προηγούμενα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» εμφανίζονται στο βίντεο που έπαιξε στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ, με τη γνώριμη και αγαπημένη φωνή και την προτροπή «ένα μόνοι σας τώρα» από την εμφάνισή του στο 39ο Φεστιβάλ να δίνουν την αίσθηση ότι ήταν εκεί, ρίχνοντας κόκκινο στη νύχτα… 

 

Τα “μαλαματένια λόγια” του Μάνου Ελευθερίου αντήχησαν στο Πάρκο Τρίτση, στη συναυλία-αφιέρωμα στον ίδιο, που ερμήνευσαν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης, ενώ ο Θάνος Μικρούτσικος εμφανίστηκε για τελευταία φορά στη σκηνή του Φεστιβάλ, για το αφιέρωμα στα πολιτικά τραγούδια του, καθώς και σε επαναστατικά τραγούδια όλου του κόσμου.

 

Με το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!» και αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, η κεντρική έκθεση ανατρέχει σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

 

Με ποικίλες εμφανίσεις, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα κατάφερε να εντυπωσιάσει με συναυλίες από: Ρ. Αντωνοπούλου, Β. Γισδάκη, Β. Ίκαρη, Π. Θαλασσινό, Φ. Δεληβοριά κ.α.

45o festival video 3
45o festival video 2
45o festival video 1