festival2_0

1978:4ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή

7 - 10 Σεπτέμβρη 1978, Περιστέρι

Αφιερωμένο στα 60 χρόνια του ΚΚΕ και τα 10 χρόνια της ΚΝΕ

Το 4ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή κορυφώθηκε στο Περιστέρι, στις 7 - 10 Σεπτέμβρη 1978 και ήταν αφιερωμένο στα 60 χρόνια του ΚΚΕ και τα 10 χρόνια της ΚΝΕ.

Προηγήθηκαν 300 προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε 172 πόλεις και σε 128 κωμοπόλεις και χωριά.

Λειτούργησαν 115 περίπτερα, πολλά εκ των οποίων ήταν αφιερωμένα στα 60 χρόνια του ΚΚΕ και τα 10 χρόνια της ΚΝΕ, καθώς και περίπτερα αφιερωμένα σε ζητήματα που προβληματίζουν τη νεολαία, όπου διοργανώνονταν και συζητήσεις. 

Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Λεοντής, Μαρία Φαραντούρη, Μαρία Δημητριάδη, Γιάννης Θωμόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Νίκος Ξυλούρης, Αντώνης Καλογιάνης, Πέτρος Πανδής, Λάκης Χαλκιάς, Κώστας Θωμαΐδης, Γιάννης Κούτρας, Γιώργος Ζωγράφος, Λάκης Χαλκιάς, Αλκηστη Πρωτοψάλτη, Γιώργος Μεράντζας, Λάκης Παππάς, Σπύρος Σαμοΐλης, Πέτρη Σαλπέα, Αιμιλία Σαρρή, Γιώτα Βέη, Δόμνα Σαμίου, είναι μερικοί μόνο από τους γνωστούς μουσικούς και ερμηνευτές που πέρασαν από τις δύο σκηνές του Φεστιβάλ το τετραήμερο, μαζί με πολλούς γνωστούς ηθοποιούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα απαγγέλοντας ποιήματα και πεζά.

Στο ταξίδι του Φεστιβάλ σ’ όλη την Ελλάδα πήραν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες νέοι ενώ συμμετείχαν 150 ερασιτεχνικά συγκροτήματα μουσικής, χορού και θεάτρου. 

«Τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή, πέρα από τη γενικότερη προσφορά τους, στάθηκαν η αφορμή, το ξεκίνημα για μια σειρά ερασιτεχνικά συγκροτήματα που έδωσαν όλες τις δυνατότητες για την ανάπτυξη και την προβολή της δουλειάς τους. Ζώντας μέσα στη νεολαία, με τον παλμό της, η ΚΝΕ δε μπορούσε παρά να αφουγκραστεί και την ανάγκη των νέων να εκμεταλλευτούν τον ελεύθερο χρόνο τους, να αξιοποιήσουν και να καλλιεργήσουν μια ιδιαίτερη κλίση τους, όπως ο χορός, το τραγούδι, η ζωγραφική, ο αθλητισμός κ.λπ.», διαβάζουμε σε σχετικό ρεπορτάζ του «Ρ». 

Στο χώρο του αθλητισμού διοργανώθηκαν αγώνες: Ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ - πονγκ, στίβου, καθώς και λαϊκός αγώνας δρόμου. 

Στη Διεθνούπολη συμμετείχαν περίπου 100 αντιπροσωπείες ξένων οργανώσεων. 

Το Φεστιβάλ και τα βασικά χαρακτηριστικά του έχουν πια καθιερωθεί και εδραιωθεί.