eikastiki_ekthesi

Κάλεσμα συμμετοχής σε εικαστική έκθεση σύγχρονου έργου με θέμα τον πόλεμο και τις συνέπειές του

Στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ προσκαλεί κάθε δημιουργό από τον χώρο των εικαστικών τεχνών να συμμετάσχει με σύγχρονο έργο στην ομαδική εικαστική έκθεση που διοργανώνεται με θέμα τον πόλεμο στο Στέκι Πολιτισμού του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντ. Τρίτσης» στο Ίλιον.

Οι διεθνείς εξελίξεις των τελευταίων ετών, με αποκορύφωμα την πανδημία, την κατάρρευση των συστημάτων υγείας διεθνώς και το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου με επίκεντρο το ουκρανικό έδαφος, που γενικεύεται σε πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, φανερώνουν τις αγιάτρευτες αντιθέσεις του καπιταλισμού, ενός συστήματος σε σήψη. Στοιχεία, όπως ο φασισμός, ο εθνικισμός, η βία, οι υλικές καταστροφές εν μέσω άδικων πολέμων, το ξεσπίτωμα χιλιάδων ανθρώπων, αποτελούν συνέπειες αυτής της αποσύνθεσης. Ο ανταγωνισμός των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το κυνήγι του μέγιστου κέδρους είναι ο μεγάλος ένοχος πίσω από αυτές τις εξελίξεις, εξελίξεις που η τέχνη αφουγκράζεται, αντανακλά, παρεμβαίνει.

Με το ξέσπασμα του πολέμου υπήρξε ένταση λογοκρισίας, απαγορεύσεων, πολεμικών κυρώσεων και στον χώρο του πολιτισμού. Από την ακύρωση ρωσικών παραγωγών εντός της ΕΕ, μέχρι την ομιλία Ζελένσκι στο Φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών. Αυτοί, που χωρίζουν τον κόσμο, αποφάσισαν να στρέψουν και το όπλο της τέχνης ενάντια στην αλήθεια, σε αυτό που είναι δίκαιο για τους λαούς.

Η ΚΝΕ παίρνει την πρωτοβουλία να οργανώσει ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα τον πόλεμο, για να στρέψει τον μεγεθυντικό φακό της τέχνης στην πραγματικότητα και την αλήθεια που μένει στο περιθώριο των μεγάλων καλλιτεχνικών διοργανώσεων.

Καλούμε όσους δημιουργούς έχουν παράξει έργο με επίκεντρο τον πόλεμο, τις συνέπειες που προκαλεί ατομικά και συλλογικά στη ζωή του ανθρώπου, να συμμετέχουν στην έκθεσή μας. Δεν θέτουμε αισθητικά - μορφοπλαστικά κριτήρια, πέρα από το κίνητρο της δημιουργίας που επιδιώκουμε να εκφράζει το κοινωνικό σχόλιο, την αγωνία και την εναντίωση στις συνθήκες που ζούμε. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις των δημιουργών να κρίνουν και να δημιουργούν για τους πολλούς ως μέρος τους.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, στη σχεδόν 50χρονη ιστορία του, έχει δυνατό δεσμό με τους εικαστικούς δημιουργούς. Ήδη στο 1ο Φεστιβάλ, το 1975, δεν έλειπε η έκθεση εικαστικού έργου, ενώ μόλις στο 2ο Φεστιβάλ, το 1976, οργανώθηκε έκθεση Ζωγραφικής - Γλυπτικής - Χαρακτικής, με τη συμμετοχή 75 καλλιτεχνών.

Συναντιόμαστε φέτος ξανά με νέους, νεότερους, αλλά και μεγαλύτερους δημιουργούς αποδεικνύοντας ότι το σύγχρονο εικαστικό έργο στη χώρα μας έχει ανοιχτές τις κεραίες του στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Θέλουμε η ομαδική εικαστική έκθεση να λειτουργήσει ως δραστήρια κολεκτίβα σκέψης και δημιουργίας, από το στήσιμό της έως και την ξενάγησή της, να συμβάλλει στη συλλογική συζήτηση εικαστικών δημιουργών γύρω από το ρόλο του σύγχρονου εικαστικού έργου, τις μορφές και το περιεχόμενό του, προσκαλώντας γνώριμα, αλλά και νέα εικαστικά μέσα στον χώρο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή.

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση kne@kne.gr.

Κάθε δημιουργός μαζί με τα στοιχεία του χρειάζεται να στείλει φωτογραφία ή οπτικοακουστικό υλικό από το έργο - έργα που επιθυμεί να εκθέσει.

Γίνονται δεκτά έργα των κατηγοριών των εικαστικών τεχνών: ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, εικαστικά περιβάλλοντα, video art, όλες οι εφαρμογές των εικαστικών τεχνών.

Τα έργα που θα εκτεθούν θα πρέπει να είναι έτοιμα για ανάρτηση και τοποθέτηση. Το μέγεθος των επιτοίχιων έργων μπορεί να είναι έως 2μ. πλάτος.

Με ευθύνη της διοργάνωσης τα έργα θα φυλάσσονται κατά την διάρκεια της έκθεσης.

Poster_Ekthesi