kokkini_gwnia

Κόκκινη Γωνιά (στέκι νέων γυναικών)

Η «Κόκκινη Γωνιά» για την ισοτιμία των γυναικών στο Φεστιβάλ

«Γίνε πρωταγωνίστρια στην πάλη για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας». Με αυτό το σύνθημα θα στηθεί για μια ακόμα χρονιά το Στέκι της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τις Νέες Γυναίκες και τα Νέα Ζευγάρια στο 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα. Η «Κόκκινη Γωνιά» για την ισοτιμία των γυναικών θα ετοιμαστεί για να υποδεχτεί τις χιλιάδες επισκέπτριες και επισκέπτες του Φεστιβάλ, στο πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς.

Δίνουμε «ραντεβού» με τους νέους και ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες που συναντηθήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές. Εκεί όπου οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πρωτοστατούμε καθημερινά στην οργάνωση της πάλης για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιμία. Εκεί όπου συζητήσαμε τους προβληματισμούς για την αιτία των πολύμορφων διακρίσεων που βιώνουν στο πετσί τους οι κοπέλες σε κάθε πλευρά της κοινωνικής τους ζωής.

Επιδιώκουμε και μέσα από το Φεστιβάλ, να δώσουμε συνέχεια σε αυτήν τη συζήτηση, καλώντας κάθε νέα και νέο να βαδίσει μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στον δρόμο του αγώνα για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας.

 

Χειραφέτηση στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στην εργασία, στη δημιουργική ζωή!

Η χειραφέτηση της νέας γυναίκας είναι άρρηκτα δεμένη με τον αγώνα για το καθολικό δικαίωμα στην κοινωνική εργασία, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με σταθερό ωράριο, μέτρα κοινωνικής προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας. Για ένα σχολείο και πανεπιστήμιο στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Για να μην εξαρτάται από οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες η πορεία κάθε κοπέλας στη μόρφωση, στην εργασία, στη ζωή, να μην εξαρτάται από το οικογενειακό περιβάλλον, τον ερωτικό σύντροφο, να μην εγκλωβίζεται σε παθογόνες σχέσεις.

Η όλο και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της μόρφωσης, κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής, το διά βίου «κυνήγι» δεξιοτήτων, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και στήριξης των γυναικών στα σχολεία, στις σχολές είναι ορισμένα από τα εμπόδια που συναντά μια νέα στο σημερινό ταξικό σχολείο, στο «Πανεπιστήμιο ΑΕ», που έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η τραγική κατάσταση στη φοιτητική στέγαση. Την ώρα που οι υπάρχουσες εστίες - με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής - αρκούν μόλις για το 9% των φοιτητών, το κόστος της ενοικίασης φοιτητικής στέγης για τις λαϊκές οικογένειες εκτινάσσεται πάνω από 40% σε σχέση με πέρυσι, η κυβέρνηση της ΝΔ διαθέτει 50 εκατ. ευρώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία και ο ΣΥΡΙΖΑ προτρέπει την κυβέρνηση να «διατηρήσει σε ανεκτά επίπεδα τις αυξήσεις στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών», δηλαδή να ανεβαίνουν τα ενοίκια αλλά «με μέτρο»! Οι φοιτήτριες μπορούν να μαζικοποιήσουν τον αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα για να μην πατήσει πόδι η πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές, για το φλέγον ζήτημα της φοιτητικής στέγασης, για τις σύγχρονες ανάγκες στη φοιτητική μέριμνα.

στεκι γυναικων 3

Χειραφέτηση στον αγώνα ενάντια στον σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση

Από τις ΗΠΑ, τη «γη της ελευθερίας» και την «προοδευτική» κυβέρνηση Μπάιντεν, μέχρι και τον σκοταδισμό διαφόρων «κηρυγμάτων» των εκπροσώπων της Εκκλησίας στην Ελλάδα, αμφισβητείται το κατεκτημένο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Πρόκειται για τη σήψη και την αντιδραστικοποίηση του καπιταλιστικού συστήματος, που στερεί από τις γυναίκες τις σύγχρονες ανάγκες στην αναπαραγωγική υγεία.

Αυτή είναι η αντιλαϊκή πολιτική όλων των αστικών κρατών, των σημερινών και επίδοξων διαχειριστών της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που λογαριάζει τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας μας ως «κόστος» για το κράτος και πεδίο για κερδοφόρες επενδύσεις των επιχειρηματικών κολοσσών.

Η δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση κάθε νέας απέναντι στον σκοταδισμό πρέπει να γίνει δύναμη διεκδίκησης για την ολόπλευρη προστασία της υγείας των γυναικών, ξεκινώντας από μικρή ηλικία, από το σχολείο ακόμα. Σήμερα υπάρχουν όλες οι επιστημονικές, τεχνολογικές δυνατότητες, ώστε η κάθε νέα να μπορεί να είναι ελεύθερη να αποφασίζει αν θα διακόψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, με δωρεάν ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, σεξουαλική αγωγή στο πλαίσιο της πρόληψης. Να απολαμβάνει την αναγκαία επιστημονική, κοινωνική στήριξη και προστασία, μέσα από κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες στα σχολεία, στις σχολές, στις γειτονιές, ώστε να γνωρίζει τις συνέπειες για οποιαδήποτε ατομική επιλογή.

Οσες πολιτικές δυνάμεις υποστηρίζουν το λεγόμενο δικαίωμα της «αυτοδιάθεσης» δεν αναφέρονται σε αυτή την ελευθερία και δυνατότητα κάθε κοπέλας στις προσωπικές της επιλογές. Διαστρεβλώνουν την έννοια της πραγματικής ελευθερίας, για να κρυφτούν τα οικονομικά, κοινωνικά εμπόδια που συναντά κάθε νέα.

Ας σκεφτούν οι νέες και οι νέοι πόσο ελεύθεροι είναι σήμερα να επιλέξουν αν θα προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας, όταν, για παράδειγμα, το 40% του εισοδήματός τους διατίθεται στις ανάγκες της στέγασης. Οταν αναγκάζεται ένα ζευγάρι να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις αναγκαίες εξετάσεις, τον προγεννητικό έλεγχο, για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Οταν η πολιτική όλων των κυβερνήσεων ρίχνει όλα τα βάρη της φροντίδας των παιδιών στους γονείς; Είναι τεράστια η έλλειψη στις αναγκαίες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες φροντίδας της οικογένειας. Τα όποια μέτρα ευέλικτης φροντίδας παιδιών προτείνει η κυβέρνηση («νταντάδες της γειτονιάς», παιδοφυλακτήρια σε 120 επιχειρήσεις, επέκταση ωραρίου των σχολείων) είναι προσαρμοσμένα στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και τα ωράρια - λάστιχο των εργαζόμενων γυναικών.

 

Χειραφέτηση στην πάλη για ισότιμες σχέσεις στον έρωτα, στη συμβίωση, στην οικογένεια

Πραγματικά προοδευτικό σήμερα είναι ο κάθε άνθρωπος να επιλέγει ελεύθερα τον/την σύντροφό του, απαλλαγμένοι από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό, για όσο διαρκεί αυτή η επιλογή. Αυτή είναι η πρωτοπόρα αντίληψη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οι νέες και οι νέοι που θα επισκεφτούν το Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να ακούσουν, να εμπνευστούν από την πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για να κάνουμε πράξη τα λόγια του ποιητή στην αγαπημένη του «Την αγάπη μας αύριο, θα τη διαβάζουν τα παιδιά στα σχολικά βιβλία, πλάι στα ονόματα των άστρων και τα καθήκοντα των συντρόφων» (Τάσος Λειβαδίτης).

 

Στήνουμε τις δικές μας «κόκκινες γωνιές», δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, την ανισοτιμία, την πολύμορφη βία κατά των γυναικών

Στο 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» δίνουμε συνέχεια στη συζήτηση με τις νέες και τους νέους για τις θέσεις του ΚΚΕ για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών από την πολύμορφη βία, κυρίως την εργοδοτική, κρατική, για την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της ανισοτιμίας της γυναίκας.

Δίνουμε λόγο και στο Φεστιβάλ μας στις μητέρες δολοφονημένων γυναικών, για να ακουστεί η φωνή τους για τον Γολγοθά που περνάνε οι ίδιες και οι οικογένειές τους, χωρίς κανένα μέτρο κοινωνικής κρατικής στήριξης και μέριμνας.

Κάθε νέα και νέος που οργίζεται με αυτά τα αποτρόπαια περιστατικά έχει θέση στην αγωνιστική διεκδίκηση για μέτρα στήριξης των γυναικών, των οικογενειών των θυμάτων, φωτίζοντας τις αιτίες που διαμορφώνουν τους δράστες - «τέρατα» και εκθέτουν τις γυναίκες σε κάθε είδους κίνδυνο, στην ανασφάλεια.

Στον κοινό αγώνα αντρών και γυναικών για την ανατροπή του καπιταλισμού, σπάνε στην πράξη οι αναχρονιστικές, πατριαρχικού τύπου κοινωνικές αντιλήψεις για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Σε αυτόν τον δρόμο η κάθε γυναίκα μπορεί να βρει το θάρρος, την αντοχή, τη δύναμη να παλέψει μαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της.

Ας γεμίσουν, λοιπόν, οι «Κόκκινες Γωνιές» του 48ου Φεστιβάλ με χιλιάδες νέες και νέους που μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες, τα ίδια όνειρα, τα ίδια συμφέροντα, ανταποκρινόμενοι στο σύνθημά του «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ, "για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό", Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα».