rock

«Ο διαχρονικός ήχος της αμφισβήτησης» - Αφιέρωμα στο ελληνικό rock

Σάββατο 24/9, 22:30 | Σκηνή Φοιτητών & νέων Εργαζομένων | Επιμέλεια – Ενορχήστρωση: Θανάσης Χουλιαράς – KollektivA
Συμμετέχουν: KollektivA, Θοδωρής Βλαχάκης & Μιχάλης Σκαράκης (Magic de Spell), Στέλιος Μαγαλιός, Δημήτρης Μητσοτάκης (Ενδελέχεια), Λάκης Παπαδόπουλος, Στέλιος Σαλβαδόρ (Μωρά στη Φωτιά), Εύα Τσάχρα

Στο αφιέρωμα με τίτλο «Ο διαχρονικός ήχος της αμφισβήτησης» θα ξεδιπλωθεί η πορεία του ελληνόφωνου rock ήχου. Από τις πρώιμες εκφράσεις και τις καθοριστικές στιγμές που διαμόρφωσαν τον ήχο και την αισθητική του μέχρι τις πιο πρόσφατες εκδοχές του θα διανυθεί συναυλιακά μια πορεία 50 χρόνων.
Το ελληνικό rock, αν και προϊόν πολιτισμικής εισαγωγής, πολύ γρήγορα βρήκε τη δική του φωνή, απέκτησε εγχώρια χαρακτηριστικά και έγινε βασικός εκφραστής της νεανικής κουλτούρας, σε ορισμένες περιόδους μάλιστα, με κυριαρχικούς όρους. Επηρέασε το ελληνικό τραγούδι και επηρεάστηκε από αυτό, καταγραφόμενο ως ένα διακριτό κομμάτι του. Σε μια πορεία δεκαετιών εξελίχθηκε και συνεχίζει να εξελίσσεται παρακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις του rock ήχου και της rock κουλτούρας. Παράλληλα, ανοίγοντας διάλογο τόσο με την παράδοση, όσο και με άλλα μουσικά είδη έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα πάνω στο σώμα του ελληνικού τραγουδιού εν γένει.


Στο αφιέρωμα, η εστίαση θα γίνει στο ελληνόφωνο κομμάτι της εγχώριας rock σκηνής. Στο κομμάτι αυτό δηλαδή που, συνομιλώντας με τον στιχουργικό και ποιητικό πλούτο του ελληνικού τραγουδιού, άρθρωσε έναν νέο, δικό του, ζωντανό και σύγχρονο λόγο, που του επέτρεψε να μιλήσει στις καρδιές των νέων ανθρώπων και σε πολλές περιπτώσεις να συντονιστεί με μεγάλα πολιτικά γεγονότα και κινηματικές στιγμές, ιδίως των κινημάτων της νεολαίας. Στους στίχους του ελληνόφωνου rock καταγράφηκε ο θυμός, η οργή, αλλά και η ορμή, η αισιοδοξία, η δημιουργικότητα και η μαχητικότητα, κυρίως, όμως, μια διαχρονική αμφισβήτηση. Αυτό είναι και το μεγάλο κληροδότημα του ελληνικού rock ήχου.
Οι KollektivΑ, ως ένα από τα σχήματα που βαδίζουν σ’ αυτό το μονοπάτι, αναλαμβάνουν την ενορχήστρωση και με τη συμμετοχή ιστορικών μορφών του ελληνικού rock ήχου, καθώς και νεότερων καλλιτεχνών, θα παρουσιάσουν ζωντανά μια σειρά εμβληματικών τραγουδιών σε κλασικές, αλλά και πιο αναπάντεχες εκδοχές.