41

2015:41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή

8-10 Οκτώβρη 2015, Ίλιον

Οι τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβρη, καθώς τον Σεπτέμβρη έγιναν εθνικές εκλογές. Παρά την μετάθεση της ημερομηνίας, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν ιδιαίτερα πλούσιο και αγκαλιάστηκε από δεκάδες χιλιάδες κόσμου που συνέρρευσαν στο πάρκο, με σύνθημα τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ, «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές».

Ξεχωριστή θέση είχε η έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού με θέμα: «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Κάτω από την ίδια σημαία, συνεχίζουμε, μέχρι την τελική νίκη». Η έκθεση -συλλογική δουλειά της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ και της Επιτροπής Νέων Γυναικών του ΚΣ, με τη στήριξη των αντίστοιχων Τμημάτων της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας- «ζωντάνεψε» τις απάνθρωπες διώξεις και τους τόπους μαρτυρίας κομμουνιστών και αγωνιστών ανά την Ελλάδα από το 1918 ως το 1974.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι: Β. Παπακωσταντίνου, Ρ. Αντωνοπούλου, Γλυκερία, Ε. Βιτάλη, Γ. Γιοκαρίνης, Μ.Φάμελλος, Π. Θαλασσινός, Μ. Πασχαλίδης, Χ. Θηβαίο, Η. Ματιάμπα, Μ. Ανδρουλιδάκης, Β. Κορακάκης, Γ. Μαργαρίτης.

41o festival video 1
41 festival video 2