foititiko_steki_fest-05

Φοιτητικό Στέκι

Το Φοιτητικό Στέκι θα βρίσκεται και φέτος στον καθιερωμένο πλέον χώρο της Σκηνής Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες επισκέπτες του Φεστιβάλ.

 

Αυτά τα 50 χρόνια το Φεστιβάλ της ΚΝΕ έχει διαμορφώσει, σε όλη του την πορεία, ιδιαίτερους δεσμούς και σχέση με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της χώρας, που αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος των επισκεπτών του.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας της ΚΝΕ έχουν διαχρονικά ιδιαίτερη συμβολή στην προπαγάνδιση, στο στήσιμο, στη λειτουργία και τη δραστηριότητα του Φεστιβάλ, ούτε μόνο το ότι από τα πρώτα του βήματα το Φεστιβάλ αγκαλιάστηκε από τους φοιτητές της χώρας. Είναι ότι το Φεστιβάλ συνδέθηκε και συνεχίζει να «συνομιλεί» με τις αγωνίες, τους προβληματισμούς, τα όνειρα των φοιτητών από εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Αποτελεί χώρο που συναντιούνται οι αναζητήσεις των νέων ανθρώπων ιδιαίτερα σε αυτές τις ηλικίες, με τις απαντήσεις που δίνει η επαναστατική στρατηγική του ΚΚΕ, η κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος, για να δίνεται αγωνιστική διέξοδος στη σκέψη και τη δράση των φοιτητών. Δίνοντας ώθηση μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων στη σφοδρή αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία, δυναμώνοντας την παρέμβαση με βάση τις σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ, γύρω από ζητήματα της Ιστορίας, της οικονομίας και της σύγχρονης ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης, της υπεράσπισης του σοσιαλισμού, ως του σύγχρονου, του ρεαλιστικού και του αναγκαίου, ως της μοναδικής διεξόδου για την εργατική τάξη και τον λαό της χώρας.

Ετσι, ο ανανεωμένος χώρος του Φοιτητικού Στεκιού θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο, φοιτητικό, αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς, κάπου ανάμεσα σε... εξεταστική και έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, δίνοντας ώθηση για μια χρονιά ακόμα πιο πλούσια σε δράση!

Τι θα συναντήσει κανείς στο Φοιτητικό Στέκι;

Στο Φοιτητικό Στέκι θα αποτυπωθεί η πλούσια δράση της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια αλλά και όσα άφησαν το στίγμα τους τη χρονιά που πέρασε.

Στον χώρο του Στεκιού, ο επισκέπτης θα συναντήσει μια κατασκευή αφιερωμένη στον παγκόσμιο φοιτητικό ξεσηκωμό αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης που εκδηλώθηκε στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Θα ζωντανέψουν ξανά οι εικόνες των μεγάλων διαδηλώσεων, των καταλήψεων και διαμαρτυριών σε κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη, θα αναδειχθεί το νήμα που συνδέει τους αγώνες στα πανεπιστήμια της χώρας μας, με τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της ΕΕ, που ακούστηκε δυνατά το «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», όπως και το «Divest», το αίτημα των φοιτητών στις ΗΠΑ που αναδείχθηκε ως αιχμή των κινητοποιήσεων. Δηλαδή την «αποεπένδυση», ουσιαστικά την απεμπλοκή των πανεπιστημίων τους από συμφωνίες με εταιρείες και ερευνητικά προγράμματα του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ. Αυτό το αίτημα μαζί με την καταδίκη της πολιτικής της αμερικάνικης κυβέρνησης αποτέλεσαν βασικές αιχμές των κινητοποιήσεων. Ακόμα θα εντοπίσει τα «αποτυπώματα» της εμπλοκής των ελληνικών πανεπιστημίων στους εγκληματικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή, μέσω εταιρειών και των ερευνητικών προγραμμάτων που αξιοποιούνται, που αντίστοιχα καταδικάστηκαν από το φοιτητικό κίνημα στη χώρα μας.

Στον χώρο επίσης θα δεσπόζει μια κατασκευή αφιερωμένη στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ με ορισμένες «γνωστές ή και... άγνωστες στιγμές και ιστορίες» του Φεστιβάλ που αποδεικνύουν τους δεσμούς του με τους φοιτητές και τους αγώνες τους. Για παράδειγμα «πότε εμφανίστηκε η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας;», «Τι έκανε ξεχωριστό το 6ο Φεστιβάλ;», «Γιατί το πρώτο Φεστιβάλ έγινε στο γήπεδο Ζωγράφου;», «Τι είχαν "προβλέψει" τα φεστιβάλ της δεκαετίας του 1990 για τις διεκδικήσεις των φοιτητών σήμερα;».

Πιο δίπλα ο επισκέπτης θα βρει μια έκθεση αφιερωμένη στην απόφαση πολλών νέων να οργανωθούν στην ΚΝΕ. Μια έκθεση - αφορμή για συζήτηση, για τον ρόλο και τη δράση, τους σκοπούς της ΚΝΕ. Την αναντικατάστατη συμβολή της αλλά και τον χαρακτήρα της ως επαναστατική οργάνωση νεολαίας του ΚΚΕ στις σημερινές συνθήκες, τη δράση της σήμερα μέσα στα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Φοιτητικού Στεκιού θα διαμορφωθεί ένας χώρος αφιερωμένος στην πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Μέσα από το σύνθημα «η νέα εποχή στην επιστήμη απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία», προσεγγίζουμε την ανάγκη ενός πανεπιστημίου που μπορεί να δώσει απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής μας, αλλά και την κοινωνία που μπορεί να το εξασφαλίσει. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί δωρεάν την έκδοση της Φοιτητικής Επιτροπής του ΚΣ «Τι πανεπιστήμιο έχουμε ανάγκη σήμερα;», καθώς και σχετικές εκδόσεις και υλικά.

Από το Φοιτητικό Στέκι δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν οι μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις αλλά και «το γαρύφαλλο» της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας», που η ανάδειξή της σε 1η δύναμη για τρίτη συνεχόμενη χρόνια μας γεμίζει με νέα πείρα και ορμή για την αγωνιστική αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος.

Ξεχωριστή επίσης θα είναι φέτος η υποδοχή στους πρωτοετείς φοιτητές! Θα έχουν το δικό τους σημείο αναφοράς και... τις φοιτητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ «έτοιμες» να απαντήσουν σε κάθε απορία, να μοιραστούν το άγχος και την προσμονή για το νέο ξεκίνημα, να ανταλλάξουν σκέψεις, προτάσεις και όνειρα.

Φυσικά, όπως κάθε χρόνο θα πραγματοποιηθούν πολλές θεματικές συζητήσεις που απευθύνονται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες και θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για ένα ιστορικό Φεστιβάλ!