ekthesi-festival-mathites

Μαθητικό Στέκι

Όπως κάθε χρόνο, πόσο μάλλον φέτος στη συμπλήρωση μισού αιώνα Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», οι μηχανές προετοιμασίας είναι στο φουλ, για να είναι φέτος το Μαθητικό Στέκι το σημείο συνάντησης, συζήτησης, δημιουργίας και ψυχαγωγίας για τους μαθητές.

Να αποτελέσει ακόμα μια χρονιά το σημαντικό ραντεβού χιλιάδων μαθητών και μαθητριών από κάθε γωνιά της Αττικής λίγο μετά το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς, για ανάπτυξη αγωνιστικής δραστηριότητας μέσα και έξω από τα σχολεία! Άλλωστε, τα σχέδια της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για το σχολείο έχουν φανερωθεί... με το «Εθνικό Απολυτήριο» να είναι προ των πυλών και τους μαθητές, ειδικά τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, έτοιμους να δώσουν τη μάχη για «σχολείο δημιουργικό - όχι κέντρο εξεταστικό» και φέτος!

Το Μαθητικό Στέκι με το πρόγραμμα και τις δραστηριότητές του θα συμβάλει καθοριστικά για την επαφή και γνωριμία χιλιάδων μαθητών με την ΚΝΕ αλλά και για την αγωνιστική προετοιμασία για τη νέα χρονιά!

Η σφραγίδα του Στεκιού θα είναι η ψηφιακή διαδραστική έκθεση για μαθητές!

Εμπνευσμένη από το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ, ο τίτλος της έκθεσης είναι: «Με την ΚΝΕ αλλάζουμε τον κόσμο, το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!».

Η έκθεση θα αποτελείται κατά βάση από διαδραστικές οθόνες, τάμπλετ και οπτικοακουστικό υλικό, βίντεο, ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια και γραφικά, μέσα από τα οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες θα ανακαλύπτουν ότι ο κόσμος που ζουν και μεγαλώνουν, γεμάτος προβλήματα, αδιέξοδα και αντιθέσεις, μπορεί να αλλάξει. Παρά την καλλιέργεια απογοήτευσης, κλίματος απάθειας και αποχής, παρά τον αντικομμουνισμό αλλά και την άγνοια και έλλειψη πείρας που υπάρχει στις μικρότερες ηλικίες, οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν μέσα από την έκθεση αυτή να ανακαλύψουν το γιατί ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός, η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, είναι ρεαλιστικός, αναγκαίος και επίκαιρος.

Μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντήσουν οι μαθητές μέσα από την έκθεση...

- Τι θα ήθελες να αλλάξεις στον κόσμο; Αλλάζει;

- Γιατί ενώ όλοι θέλουν μια αλλαγή, τους «συμφέρει» μια αλλαγή, δεν κάνουν κάτι για αυτό;

- Ποια πλευρά του κόσμου που ζούμε πιστεύεις θα άλλαζε πιο δύσκολα;

- Πώς μπορεί να αλλάξει πραγματικά ο κόσμος;

- Ο κόσμος για τον οποίο παλεύουν η ΚΝΕ και το ΚΚΕ είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός, η κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μπορεί να γίνει πράξη;

Το πλούσιο πρόγραμμα της Μαθητικής Σκηνής

Πέρα από το πλήθος καλλιτεχνών και συγκροτημάτων, φέτος στη Μαθητική Σκηνή την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά - κόντρα σε αυτά που το σύστημα γεννά!», γύρω από τα πρότυπα, δήθεν αντισυστημικά, που όμως αναπτύσσει το ίδιο το σύστημα για τη νέα γενιά, μέσα από πολλά κανάλια, όπως η μουσική, τα social media, τα video games και άλλα. Ταυτόχρονα, θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα: Τι σημαίνει να είναι κανείς πραγματικά αντισυστημικός, υπάρχουν σήμερα σύγχρονοι επαναστάτες;

Ταυτόχρονα, η Μαθητική Σκηνή θα φιλοξενήσει μαθητικά μουσικά και καλλιτεχνικά σχήματα που έχουν την ανάγκη να εκφράσουν την τέχνη τους, αλλά αυτή τους η επιθυμία βρίσκει εμπόδιο στα υπέρογκα ποσά που χρειάζεται να διαθέσει μια οικογένεια προκειμένου τα παιδιά της να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους. Ηδη από τα Μαθητικά Φεστιβάλ που προηγήθηκαν, με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητικών συγκροτημάτων, αναδεικνύεται αυτή η ανάγκη.

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου

19:00 | Διαδραστική εκδήλωση-συζήτηση: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά …κόντρα σε αυτά που το σύστημα γεννά!»

Θεματικές εισηγήσεις:

  • H pop κουλτούρα και τα «ιδανικά» της - Θα μιλήσουν ο Πάνος Ζάχαρης, πολιτικός γελοιογράφος και ο Αντώνης Μεϊμάρης, μέλος του μουσικού συγκροτήματος “Κοινοί Θνητοί”.
  • Ποιος είναι αντισυστημικός σήμερα; Ποιος υπερασπίζεται το σύστημα και ποιος το πολεμάει; - Θα μιλήσει ο Αντρέας Κοράκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Υπάρχουν σήμερα επαναστάτες; - Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.