kata_twn_narkwtikwn

Στέκι κατά των Ναρκωτικών

Κάλεσμα ανυπότακτης στάσης ζωής!

Ο χώρος κατά των ναρκωτικών στα Φεστιβάλ έχει τη δική του ξεχωριστή συμβολή στο συνολικό περιεχόμενο του Φεστιβάλ, αφού η δράση της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά έχει και αυτή τη δική της διαχρονική ιστορία. Στα Φεστιβάλ έχει αποτυπωθεί η θέση της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με πολύμορφο τρόπο, κάτω από συνθήματα όπως «Ζωή ολόκληρη - όχι με δόσεις!», «Βρες την πραγματική ουσία - πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά», «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή - τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή», «Κόντρα στο ρεύμα, με το κεφάλι ψηλά, σκέψου - δράσε - ζήσε χωρίς ναρκωτικά».

Αυτή η στάση της ΚΝΕ ενάντια στη χρήση ναρκωτικών και τη ναρκω-κουλτούρα πηγάζει από τον ίδιο τον χαρακτήρα της ως επαναστατικής οργάνωσης νεολαίας. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να γίνει αλλιώς, γιατί στην ΚΝΕ «τοποθετούμε» τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο της πάλης μας για να ανατρέψουμε το σύστημα της εκμετάλλευσης. Θέλουμε τον νέο πρωταγωνιστή της ζωής του, με γνώση και κριτήριο να επιλέγει, να αμφισβητεί, να αναζητεί την αλήθεια, να δρα, να δημιουργεί. Αυτή η ασυμβίβαστη με τις δυσκολίες και την αδικία στάση ζωής αποτελεί σημαντικό αντίσωμα απέναντι στη χρήση και στην εξάρτηση. Συμβάλλει στην καλλιέργεια ισχυρών αγωνιστικών προτύπων και ιδανικών, στη διαμόρφωση ενός τρόπου ζωής όπου δεν χωράνε οι ναρκωτικές ουσίες.

Το ίδιο το Φεστιβάλ, το περιεχόμενο και η πολύμορφη δραστηριότητά του συμβάλλουν στο να διαμορφώνεται ένα ισχυρό ρεύμα αυτοπεποίθησης και νεανικής αντίστασης ενάντια στη χρήση και στον τρόπο ζωής που τη συνοδεύει

Έτσι, φέτος στο Στέκι κατά των Ναρκωτικών οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη διαχρονική πάλη της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, όπως αυτή αποτυπωνόταν και στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή θα παρουσιαστεί η διαρκής δράση της ΚΝΕ ενάντια σε ό,τι στοχεύει στο μυαλό και στην ψυχή των νέων, σε σύγκρουση με τον διπλό στόχο του συστήματος: Από τη μία κέρδη για τους λίγους από την πώληση των ναρκωτικών, και από την άλλη ενσωμάτωση των νέων με την καταστολή της σκέψης και της δράσης τους. Σε αυτήν την πορεία θα συναντήσουμε τη σκληρή ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με διάφορες «θεωρίες» που προσάρμοζε διαχρονικά το σύστημα για να πετύχει την ανοχή στη χρήση ουσιών και στη ναρκω-κουλτούρα, αλλά και την πολύμορφη και ευφάνταστη δραστηριότητα της ΚΝΕ για να δυναμώσει το ρεύμα αντίστασης απέναντι στα ναρκωτικά.

Για άλλη μια χρονιά το Φεστιβάλ θα δώσει ηχηρό μήνυμα ενάντια σε όσους θέλουν τη νεολαία θεατή των εξελίξεων. Αλλωστε η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά αποτελεί τρανό παράδειγμα ελπίδας, συλλογικότητας και αγώνα για την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας, όπου η χρήση, η εξάρτηση, η φυγή θα γίνουν περιττές.

Σε αυτό το πλαίσιο, με αφορμή τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ θα επανακυκλοφορήσει επικαιροποιημένη η μπροσούρα της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά.

Κάλεσμα μάχης ενάντια στη διάλυση των δημόσιων δομών Πρόληψης και Απεξάρτησης!

Ιδιαίτερα φέτος το Φεστιβάλ μας θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο του απαράδεκτου και αντιδραστικού νομοσχεδίου για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, υλοποιώντας τις αποφάσεις της ΕΕ, και το οποίο διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες Απεξάρτησης, κλείνει τα κέντρα πρόληψης και τροφοδοτεί Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και ιδιώτες.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους εργαζόμενους, στις θεραπευτικές κοινότητες, στους συλλόγους οικογένειας, ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις το κύμα αγωνιστικών αντιδράσεων που εκδηλώθηκε σε όλη τη χώρα.

Το ΚΚΕ άλλωστε είναι το μόνο κόμμα στη χώρα μας που καταψήφισε τα νομοσχέδια όλων των κυβερνήσεων τα οποία προλείαναν το έδαφος για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών για πάσα χρήση, τα οποία προετοίμαζαν την πλήρη διάλυση της Πρόληψης και της δημόσιας Απεξάρτησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με επιστημονικότητα μελετά διαχρονικά το πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο της χρήσης και εξάρτησης από ναρκωτικά, και έχει επιστημονική θέση για το ενιαίο πλέγμα που συνδέει Πρόληψη - Θεραπεία - Επανένταξη - Ερευνα.

Η αυξημένη φετινή παρουσία αντιπροσωπειών από «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, την Ομοσπονδία των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, μαζί και με τους επιμέρους συλλόγους οικογενειών του ΚΕΘΕΑ, τον νεοσυσταθέντα Σύλλογο Αποφοίτων του ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών και άλλους που θα βρίσκονται στο Στέκι του Φεστιβάλ, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ενημερωθούν για τη δράση και τη δουλειά τους. Ταυτόχρονα, στέλνει ένα ηχηρό - αποφασιστικό μήνυμα ότι ο αγώνας για σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν δομές πρόληψης και απεξάρτησης δεν θα σταματήσει, αλλά θα δυναμώσει.

Η ΚΝΕ σταθερά επιδιώκει να αναδεικνύει το έργο τους, στηρίζει τον αγώνα για ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης.

Στο Στέκι ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις μέσα από ένα ξεχωριστό, αποκαλυπτικό ταμπλό για την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για τα ναρκωτικά στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, στο Στέκι θα βρίσκονται πληθώρα υλικών της ΚΝΕ και η έκδοση του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων «Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά».